Våldtäkt kan ske även i nära relationer

En våldtäkt kan ske på många olika sätt och kan även utföras av någon du har en nära relation med. Att bli utsatt för en våldtäkt är ett trauma och det är viktigt att du får den hjälp du behöver.

Både kvinnor, män och barn kan utsättas för våldtäkt, och det är viktigt att få den individuella hjälp som behövs. Det bästa är att anmäla våldtäkten så fort som möjligt. Detta för att lyckas säkra eventuella spår från gärningspersonen. Att anmäla en våldtäkt är inte lätt för någon. Ibland finns det en kulturell bakgrund som gör att det blir extra svårt. Då kan det underlätta att vända sig till en advokatbyrå som har advokater med utländsk bakgrund. De känner väl till den problematik som brottsoffer med andra kulturella normer kan utsättas för.

Som brottsoffer har du rätt till ett målsägandebiträde

Brottsoffer i en våldtäktsutredning har rätt till ett målsägandebiträde och slipper att själv stå för advokatkostnaderna. Det bästa är att själv göra ett aktivt val och leta upp en advokat som har tidigare erfarenhet av att hantera sexualbrott. Detta eftersom det är viktigt att känna förtroende och lita på den brottmålsadvokat som du ska samarbeta med. Ofta kan det vara bra att ta hjälp av vänner eller familj för att hitta rätt advokat. Det går även att vända sig till olika organisationer, såsom kvinnojouren eller brottsofferjouren. På de olika advokatbyråernas hemsidor går det också att hitta information om vilka advokater de har att anlita. Läs mer om våldtäkt på denna hemsida: våldtäktgöteborg.se

1 Aug 2021