Misstänkt för brott – stor skillnad mot en dom

Så länge du enbart är misstänkt för brott kan ingen hävda att du är skyldig. Oavsett vad polisen eller åklagaren verkar tro. Det är i rättssalen allting avgörs.

Att bli misstänkt för ett brott är inte detsamma som att anses vara skyldig till brottet ifråga. Det är viktigt att komma ihåg. Du är alltid att betrakta som oskyldig till dess att domaren har meddelat att rätten kommit fram till någonting annat. Många som hamnar under en brottsmisstanke blir aldrig dömda. Polisen kan också göra fel. De kan ta in fel person på förhör, vara övertygad om att det är rätt person och ändå låta en åklagare dra fallet till åtal. Men misstankarna kanske aldrig mer än misstankar. Utan bevis har inte domstolen något annat val än att släppa dig fri om det inte är bevisat utom rimligt tvivel att det finns fog för misstankarna.

När du bara är misstänkt för brott

Det finns mängder med exempel från historien där polisen har trott sig funnit en gärningsman, men där det senare har visat sig att de varit fel ute. Kanske råkar du vara väldigt lik den person som de egentligen jagar. Du kanske har samma signalement som den egentliga gärningsmannen, ni kanske har en likadan jacka och befann er i samma område när brottet begicks. Men det är inte alls samma sak som att du är skyldig. Glöm aldrig bort detta. Det kan dock krävas att du anlitar en advokat för att övertyga rättssalen om att bevisen faktiskt talar till din fördel.

28 Apr 2022