Ta hjälp av en offentlig försvarare

Att vara misstänkt för ett brott är en allvarlig sak och fälls man kan det påverka livet en lång tid framöver. Därför är det viktigt att tidigt i processen ha en försvarsadvokat vid sin sida.

Är man misstänkt för ett brott underlättar det för den egna processen om man får hjälp av en försvarsadvokat så tidigt som möjligt. I samband med att man delges misstanke om brott har man rätt att begära en offentlig försvarare och man kan då även be att få en specifik advokat.

Det är domstolen som bestämmer om man ska ha rätt till en offentlig försvarare, men om brottet man är misstänkt för kan ge minst sex månaders fängelse brukar man alltid få det. Det innebär att staten står för kostnaden för den offentliga försvararen. Är brottet ringa och om rätten bedömer att man inte har rätt till en offentlig försvarare får man själv stå för advokatkostnaderna.

Så ska en bra försvarsadvokat vara

Det är ett måste att den advokat man väljer att anlita har stor erfarenhet av liknande mål. En erfaren brottmålsadvokat vet vilka frågor som kan komma att ställas i polisförhör och kan då förbereda sin klient och även sitta med som stöd vid förhören. Att vara misstänkt för ett brott är självklart stressande och att då ha en advokat vid sin sida som ser till att man får sina rättigheter respekterade är viktigt. Det är inte alltid man förstår processen eller vad som sker, men en bra försvarsadvokat finns hela tiden med och förklarar.

11 Nov 2020