Jag trodde att jag hade rätt att ärva...

När det gäller arvsrätt finns det många missuppfattningar. En advokat vet allt om lagen om arvsrätt. Råden från en sådan kan visa sig vara extremt värdefulla.

En kvinna har levt separerad från sin man under en längre tid. Hon har till och med inlett en ny relation. Hon är skriven på en annan adress sedan länge. Mannen bor kvar i det gamla huset i flera år. Det är deras gemensamma egendom. Till sist är det dags för skilsmässa. Den är klar på en vecka, för deras barn är vuxna, och hon ska träffa sin exman för att äntligen dela upp bohaget. Han har suttit i orubbat bo, och nu ska hon ha hälften. Hon åker iväg för att köpa fikabröd, och när hon återvänder är exmaken död. Chocken är total. Hon har varit formellt gift länge, troligen för att säkra en eventuell änkepension, men… hon blir arvlös! Det är bara den som är formellt gift vid dödsfallet, som kan ärva sin make. Det vet en advokat, och säkert du också.

Att göra barnen arvlösa

En man, en företagare, har förutom sin nuvarande familj även en son från ett tidigare äktenskap. Han ville vara juste mot sin äldste son och involvera honom i firman. De blev emellertid osams, och nu vill mannen göra sonen arvlös. Det är inte lätt, för alla barn, även dem som man aldrig har sett, har rätt till sin avslott. Den kan halveras genom ett testamente, och då kallas den laglott, men i Sverige kan man inte göra sina barn helt arvlösa. Vad gör mannen då? Han skriver över allt han äger på sin nuvarande hustru. Det är riskabelt, för hustrun blir svårt sjuk och personlighetsförändrad. Ja, han måste ta hand om henne och lyda hennes nycker. Eller så kanske han borde konsultera en mycket skicklig advokat. Mannen äger i princip ingenting.

Han är ju en slarvpelle, han behöver inga pengar

Två systrar har en bror, som är alkoholist, kanske narkoman också. När mamman dör, ska alla tre ärva lika. Men systrarna räknar bort brorsan, för han lever inte enligt deras värderingar. Men enligt lagen har han lika stor arvsrätt som systrarna. Det gäller att känna till det, och att driva sin sak. Kanske behövs det en advokat, för att rätt ska vara rätt. Man kan konstatera att både förhållanden och personligheter kan förändras. Det är därför det är så viktigt att skriva sitt testamente i tid. Vi rekommenderar denna webbsajt: https://www.arvsrätt.nu

10 Apr 2020