Hur går ett brottmål till?

Har man blivit utsatt för ett brott är frågorna många. Man kanske inte orkar ta reda på hur allt fungerar. Som tur är finns det proffs som kan hjälpa till med information, stöd och rättshjälp.

När man blivit utsatt för brott kan man bli uppringd av brottsofferjouren som i första hand lyssnar, tar reda på hur du mår och hur du har det. Brott är ofta en kränkning av bland annat offrets integritet och kan göra att man mår psykiskt dåligt. Då känns det skönt att ha någon som finns där och lyssnar.

Hur går man vidare

När man anmält en händelse där en person misstänks för att ha utfört ett brott behandlas fallet som ett brottmål. Man kan då få hjälp av en advokat med alla de praktiska detaljerna. Man behöver inte oroa sig för höga advokatkostnader då de oftast bekostas av staten. Men givetvis finns undantag. Så det är viktigt att kontrollera vad som gäller i det specifika fallet så att man slipper onödiga överraskningar i ett senare skede. Innan fallet kan gå vidare till åtal krävs det en fullständig utredning med bevismaterial, förhör och annan viktig information som ger en helhetsbild av brottet.

Vad kan en advokat hjälpa till med?

I första skedet kan en brottmålsadvokat svara på frågor kring händelseförloppet. De hjälper till med ett målsägandebiträde som ser till att brottsoffrets rättigheter kommer fram i målet. En annan aspekt är skadestånd för brottet man utsatts för. Det kan vara lite olika beroende på brottets art. Förstörd egendom är något som man tycker att det är självklart att man ska få skadestånd för. Samma sak gäller för förlorad inkomst eller intäkt. Dessutom finns en sak till. Nämligen kränkning, som kan innefatta många olika händelser. Ett utav dem kan vara exempelvis hemfridsbrott där en person tar sig in i någons hem utan tillåtelse oavsett om det gjorts via en krossad ruta eller en olåst dörr. Ingen har rätt att ta sig in i någons hem utan tillåtelse. När brottet har ägt rum är det en bra idé att se över om något förstörts eller saknas och skriva upp det inför framtida skadeståndskrav.

En sak som inte tagits upp här men som faktiskt är relevant är om någon begått ett brott. Även då har du rätt till advokat, som då kallas försvarsadvokat. Även denna tjänst betalas av staten, men endast om den åtalade blir frikänd i rätten.

6 Apr 2020